1 Kasım 2010 Pazartesi

Köyümüz

İlçe Merkezine uzaklığı 11 km.'dir. Nüfusu 609 kişidir. Başlıca geçim kaynağı çiftçilik ve hayvancılıktır. Tahıl, ayçiçeği bol miktarda yetiştirilmektedir.


Doğanca Köyü adı kimi rivayete göre Bizanslılardan kalma, kimi rivayete göre de doğan kuşlarının çokça oluşundan kaynaklanmaktadır. Köyün tarihi 200-250 yıl önceye dayanır.
93 Harbi sonrası yerleşim daha da sağlıklıdır. Savaş zamanında kısa bir süre Havsa'nın Haris Baba Çiftliğine gidilmiş, savaş sonrası tekrar köye yerleşilmiştir. Cumhuriyet dönemi sonrası gelişmeler sevindiricidir. Cami, İlkokul, köy çeşmeleri, Cumhuriyet meydanı ve Atatürk büstü yapılmıştır.

Köy camisi Köy Muhtarı Ahmet TOKAT tarafından 1952 yılında yaptırılmıştır. Köy İlkokulunun tarihi hayli eskidir. 1928 yılında kurulan okulu daha sonra yenilenmiş ve en son halini almıştır. Son yıllarda öğrenci sayısındaki azalma sebebi ile köy okulu kapatılmış ve öğrenciler taşımalı eğitim ile ilçedeki okullarda öğrenim görmeye başlamıştır. Köyümüzde eğitime çok önem verilmektedir, üniversite menzunu ve üniversitede okuyan öğreci sayısı azımsanmayacak kadar değil aksine civar köylere oranla bir hayli fazladır.
Köye yapılan işlerde köylünün katkıları da oldukça fazladır. Bu arada Devletin de katkıları yapılanlar için teşvik edici olmuştur. Köyün hemen tüm işleri köy esnafı tarafından yapılmaktadır.

Köyde ulaşım sorunu yoktur. Ayrıca TCDD Yollarından faydalanılmaktadır. Köyde tarım, modern araç ve gereçlerle yapılmaktadır. Coğrafi olarak köy fazla engebeli değildir. Oldukça düz ve verimli topraklara sahiptir. İklimi genel olarak Trakya iklimidir. Ergene ve köy içerisinden geçen derede sulama işleri yapılmaktadır. Fazlaca ormanı yoktur, olanı da köylülerce koruma altına alınmıştır.

Ulusal Kurtuluş Savaşına köyden 80 kişi katılmış, bunlardan ancak 12'si evlerine dönebilmiştir. Köy işgal kuvvetleri tarafından çok işkence görmüştür. Köyün aile bağları oldukça kuvvetlidir. Büyükler daima yol gösterici olmuşlardır. Düğünler yöresel anane ve göreneklere göre yapılmaktadır .


MUHTARLARIMIZ : 

Ahmet Özer

Ali Özcan

Sali Ergene

Ahmet Tokat

Köy camisi ve yolların düzeltilmesi...

Ahmet Alboy

1979 yılında köy binası yapılmıştır...

Ali Tokat

Bu dönemde köyümüze elektrik gelmiştir...

Ahmet Alboy

Enver Diribaş

Baraj, Köprü, Cami Restorasyonu, İçme suyu borularınn yenilenmesi, Tohum temizleme binasına yeni makine alınması, Kilit taş döşenmesi...

Şaban Ersoy

Tarla yollarının düzeltilmesi, Sineklerden korunmak için ilaçlama makinesi alınması...

0 yorum:

Yorum Gönder

Paylas

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More